Smart Care 2017: een praktijkgerichte studiedag over BelRAI en Pyxicare

Bert Paepen

Smart Care 2017 is helaas voorbij…

Nagenieten mag!

 

SMART CARE 2017

Slimme zorg op maat van jouw cliënt: een praktijkgerichte studiedag over BelRAI en Pyxicare.  Leer van experten en collega’s en geef een vitamine boost aan je zorgkwaliteit!

Kom te weten van je collega’s waarom zij al met BelRAI werken en hoe ze dit inpassen in hun dagelijks werk met Pyxicare.  Verneem van dr. Marijke Boorsma hoe onze noorderburen interRAI hebben geïntroduceerd.

Neem deel aan de workshops o.l.v. KU Leuven en challenge uw collega’s met uw kritische vragen!  Vragen zoals “Hoe pas ik BelRAI toe in de praktijk?”, “Ik moet al zoveel registreren, houd ik nog tijd over voor mijn patiënt?”, “Waarom kiezen voor BelRAI, what’s in it for me?” en nog veel meer zullen aan bod komen.

Koen Dewulf zorgt voor de vrolijke noot en de keynote van Johan d’Haeseleer bezorgt je “extra tijd”.

Er staat je een leuke en leerrijke dag te wachten die een boost kan geven aan de zorgkwaliteit binnen je organisatie.

Snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt!

Voor wie

Beleidsmakers, kwaliteitscoördinatoren en zorgverleners in de ouderenzorg.

Waar en wanneer

Dinsdag 3 oktober 2017

Auditorium 4 – Sint-Denijslaan 485 – 9000 Gent

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk, dit event is voorbij

 

Sprekers

Dr. Marijke Boorsma (VU Amsterdam en NedRAI) is huisarts en specialist ouderengeneeskunde. Zij behaalde haar doctoraat in de geneeskunde met een onderzoek naar de effecten van het interRAI instrument op de kwaliteit van zorg, geneesmiddelengebruik en samenwerking tussen zorgverleners.

Xavier Meurisse (Agentschap Zorg en Gezondheid) is afdelingshoofd bij de Vlaamse Sociale Bescherming en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de introductie van de BelRAI Screener als nieuw inschalingsinstrument voor de Vlaamse Zorgverzekering.

Johan D’Haeseleer (ExtraTijd) leerde de stiel van werkvereenvoudiger bij Colruyt. Vanuit zijn jarenlange ervaring in veranderingsprojecten, en zijn eigen noodzaak om beter georganiseerd te worden, ging hij op zoek naar methodieken, tips en tricks voor persoonlijke productiviteit. Nu helpt hij met ExtraTijd mensen en organisaties om efficiënter te werken en meer te halen uit hun tijd.

Presentatie: Koen Dewulf. Geef hem enkel een micro en hij is een comedian pur sang, geef hem een gitaar en hij speelt liedjes. Als finalist van Humo’s Comedy Cup en de Lunatic Comedy Award is hij de geknipte persoon om deze studiedag onderhoudend aan elkaar te praten.

Dagprogramma

9:00 Ontvangst met ontbijt
9:30 Welkom door Jurgen Berden, Pyxima
Waar staan we vandaag met de BelRAI adoptie in België en Nederland?
Blik op onze toekomstplannen met Pyxicare.
9:45 Keynote: Marijke Boorsma, VU Amsterdam en NedRAI
Leren van onze buren: hoe is het interRAI instrument in Nederland geïntroduceerd? Welke resultaten hebben ze ermee aangetoond? Een hoogst persoonlijk verhaal van de dame die de Nederlanders leerde “RAI-en”.
10:30 Pauze
11:00 Getuigenissen van ervaren gebruikers
WZC Meunyckenhof uit Koekelare startte begin 2016 met in één afdeling alle bewonersbesprekingen aan de hand van de BelRAI te structureren. Met mooie resultaten: meer aandacht voor de individuele bewoner, meer zorg op maat en efficiëntere teambesprekingen. Intussen breidden ze dit uit naar het hele woonzorgcentrum. Linda Vermet, Lieve Raes en Liesbeth Mahieu leggen uit hoe ze BelRAI gebruiken met Pyxicare op tablet.

De Oesel is een centraal informatiepunt voor de thuiswonende oudere en zijn mantelzorger in de ruime omgeving Dentergem in West-Vlaanderen. Eind 2015 startten zij met Pyxicare om de communicatie te bevorderen tussen hun ouderenzorgpartners in het zorgvernieuwingsproject “ZP3”, zoals huisartsen, woonzorgcentra, thuiszorg en gezinszorg. Geertrui De Wulf en Eugénie Lombaert delen hun ervaringen.

12:00 De Vlaamse Overheid en BelRAI door Xavier Meurisse, Afdelingshoofd Vlaamse Sociale Bescherming
Vlaanderen heeft een vooraanstaande rol in ons land voor de BelRAI adoptie. Door de ontwikkeling van de BelRAI Screener wil de overheid een snelle eerste indicatiestelling realiseren die enerzijds financiële tegemoetkomingen kan bepalen en anderzijds een opstap kan zijn naar een volledige BelRAI beoordeling voor mensen met complexere zorgnoden. Xavier Meurisse licht in deze presentatie toe welke rol BelRAI heeft in het beleid van de Vlaamse overheid.
12:30 Walking lunch
13:30 Praktijkworkshops: leer en discussieer met je collega’s
Onder leiding van prof. dr. Anja Declercq (KU Leuven), Liza Van Eenoo (KU Leuven) en Marijke Boorsma (VU Amsterdam).

Parallelle workshops: ga in gesprek met je collega’s en met experten over topics zoals:

  • Hoe pas je BelRAI toe in de dagelijkse zorg?
  • “Ik moet al zo veel registreren, hoe krijg ik dat erbij?”
  • “Heb ik nog wel tijd voor het menselijke aspect van de zorg?”
  • Waarom zou mijn organisatie voor BelRAI kiezen? Wat levert het ons op?
  • Hoe kan BelRAI communicatie bevorderen? Hoe werk je samen?

Drie parallele workshops gaan over dezelfde topics maar telkens vanuit een andere invalshoek afhankelijk van je functie in de zorg:

1.      Dagelijkse zorg voor de cliënt – voor zorgverleners en kwaliteitscoördinatoren

2.      Zorgorganisatie  – voor beleidsmakers en bestuurders

3.      Thuiszorg en samenwerking – voor geïntegreerde zorg projecten (“chronic care”) en protocol 3 (“ZP3”)

14:30 Pauze
15:00 Keynote: Johan D’Haeseleer, Extra Tijd
Hoe bespaar je tijd door efficiënter te werken? Johan leert je om anders om te gaan met je tijd en met je tools. Een verhelderend inzicht in hoe je brein werkt en hoe je zelf de controle over je tijd en je werk kan terugnemen. Een eye-opener!
15:40 Sneak preview: Pyxicare op iPad door Jurgen Berden, Pyxima
15:50 Surprise act…
16:00 Netwerkreceptie
Bezoek de Pyxicare stand en probeer als eerste onze gloednieuwe iPad app!

Inschrijven is niet meer mogelijk, dit event is voorbij